Luchtwegen

Helaas komen luchtwegproblemen regelmatig voor bij paarden. Onder luchtwegaandoeningen vallen problemen aan neusholte (bv neusuitvloei), aan de sinussen (bv sinusitis = voorhoofdholteontsteking), aan de stembanden (bv cornage), aan de luchtzakken (bv schimmelinfectie) en aan de luchtpijp en longen (bv longontsteking).


Het luchtwegonderzoek begint met een uitwendige inspectie en de beoordeling van de ademhaling van het paard in rust. Een gezond paard ademt ongeveer 10-12x per minuut met rustige adembewegingen.

Versnelde ademhaling kan wijzen op stress of problemen van de luchtwegen. Ook afwijkende adembewegingen kunnen wijzen op luchtwegproblemen, bijvoorbeeld de typische flankenslag.

Na arbeid is een versnelde ademhaling of hijgen uiteraard een normaal verschijnsel.

Daarna volgt auscultatie (luisteren met stethoscoop) in rust, eventueel wordt de neus tijdelijk dichtgehouden of een zakje rond de neus gehouden om een diepere ademhaling te creëren.
Nadat het paard in rust bekeken en beluisterd is, wordt indien nodig, het onderzoek herhaald na arbeid.


LARYNGOSCOPIE


Soms kan de dierenarts een stapje verder willen gaan en de luchtwegen van "binnen" willen bekijken. Dit wordt gedaan met behulp van een laryngoscoop. Deze wordt via de neus ingebracht en we kunnen kijken tot aan de bifurcatie van de trachea (splitsing van de luchtpijp naar de twee longhelften). Je kunt d.m.v. dit onderzoek zien hoe de luchtwegen er inwendige aan toe zijn.

Als het paard neusuitvloei heeft kunnen we bijvoorbeeld zien waar dit vandaan komt, door simpelweg het spoor te volgen.

Bij afwijkende ademhaling bij arbeid wordt er gezocht naar bv een vernauwing ergens in de neusholte en worden de stembanden goed geïnspecteerd (zie ook cornageonderzoek).

Het onderstaande filmpje laat de laryngoscopie van een paard met een ethmoidaal hematoom zien. Dit is een goedaardig gezwel uitgaande van het zeefbeen, waardoor het paard regelmatig een bloedneus krijgt. Het ethmoidaal hematoom is de groengeelachtige bolvormige structuur met rode vlekjes. De roze uitpuilingen is het zeefbeen.BRONCHOALVEOLAIRE LAVAGE


Indien het paard langdurig blijft hoesten of uitvloei heeft die mogelijk vanuit de longen komt bestaat de mogelijkheid een longonderzoek te doen, de zogenaamde BAL (broncho-alveolaire-lavage). We brengen dan een speciale katheter (slang) via de neus, tot in de long. Vervolgens wordt een steriel spoelvocht in de longen gebracht. Zoveel mogelijk van dit spoelvocht wordt weer verzameld. Het wordt opgestuurd naar een laboratorium om te worden onderzocht. Hierdoor is het vaak mogelijk een duidelijke diagnose te stellen, een prognose te geven en de juiste behandeling in te (laten) stellen.

Indien uw dierenarts deze aanvullend onderzoeken wil uitvoeren en zelf de mogelijkheid niet heeft, kunnen wij dit voor u aan huis doen. Wij zullen dan de bevindingen en uitslagen doorgeven aan uw eigen dierenarts. Voor meer informatie kunt u ons bellen of het contactformulier invullen.