Chirurgie

Op de praktijk in Roosendaal is een speciaal voor paarden ingerichte operatiezaal aanwezig. Hier worden ook de orthopedische operaties door onze collega's van de paardenpraktijk uitgevoerd. Wij hebben tevens goede contacten met veel klinieken in Nederland, België en Duitsland waarnaar wij u kunnen verwijzen.

Operaties kunnen curatief (het paard heeft al problemen) of preventief (om problemen te voorkomen) zijn. Wanneer er, bijvoorbeeld bij een keuring, blijkt dat een paard een OCD-fragment heeft dan heeft het paard, hoewel het er op dit moment nog geen last van heeft, wel een verhoogd risico er last van te krijgen. Dit maakt ook een eventuele verkoop moeilijk. Daarom kan in een dergelijk geval dit fragment preventief verwijderd worden. Dit gebeurt (meestal) middels een arthroscopie.


Arthroscopie

Een arthroscopie is een (kijk)operatie in het gewricht van een paard. Er wordt door middel van een incisie (snede) een arthroscoop (camera) ingebracht in het gewricht. Het gewricht wordt door middel van steriele vloeistof ‘opgeblazen’ zodat er meer ruimte is. Naast de arthroscoop brengt de chirurg een grijptangetje in waarmee hij/zij de fragmenten kan grijpen en kan verwijderen.


Na het verwijderen van de losse fragmenten, gaat de chirurg met een scherp mesje of een shaver langs de rand van het kraakbeen om alles weer glad te maken. Hierdoor kan het gewricht weer soepel bewegen. Als laatste wordt het gewricht doorgespoeld zodat de laatste restjes weggespoeld kunnen worden en de kans op infectie verkleind wordt.

Dit soort operaties gebeurt altijd onder volledige narcose en de paarden blijven minimaal één nachtje op de kliniek.


De volgende dag wordt het gewricht en de kleine wondjes gecontroleerd.  Als alles goed lijkt mag het paard naar huis.


Thuis moet het paard revalideren. Deze revalidatie bestaat uit een aantal weken boxrust en een periode van gecontroleerde beweging (stappen). Daarna kan de training weer geleidelijk aan opgebouwd worden.