Luchtwegen


Helaas komen luchtwegproblemen regelmatig voor bij paarden. Onder luchtwegaandoeningen vallen problemen aan neusholte (bv neusuitvloei), aan de sinussen (bv sinusitis = voorhoofdsholte ontsteking), aan de stembanden (bijvoorbeeld cornage), aan de luchtzakken (bv schimmelinfectie) en aan de luchtpijp en longen (bv longontsteking).

Het luchtwegonderzoek begint met een uitwendige inspectie en de beoordeling van de ademhaling van het paard in rust. Een gezond paard ademt ongeveer 10-12x per minuut met rustige adembewegingen.

Versnelde ademhaling kan wijzen op stress of problemen van de luchtwegen. Ook afwijkende adembewegingen kunnen wijzen op luchtwegproblemen, bijvoorbeeld de typische flankenslag.

Na arbeid is een versnelde ademhaling of hijgen uiteraard een normaal verschijnsel.

Daarna volgt auscultatie (luisteren met stethoscoop) in rust, eventueel wordt de neus tijdelijk dichtgehouden of een zak rond de neus gehouden ('zaktest') om een diepere ademhaling te creëren.


Eventueel wordt het onderzoek na arbeid (inspanning) herhaald.


LARYNGOSCOPIE


Soms kan de dierenarts een stapje verder willen gaan en de luchtwegen van "binnen" willen bekijken. Dit wordt gedaan met behulp van een laryngoscoop (endoscoop). Deze wordt via de neus ingebracht. Het is mogelijk tot aan de bifurcatie van de trachea (splitsing van de luchtpijp naar de twee longhelften) te kijken. Dit onderzoek maakt het mogelijk te beoordelen hoe de luchtwegen er inwendige aan toe zijn.

Als het paard neusuitvloei heeft kunnen we bijvoorbeeld zien waar dit vandaan komt, door simpelweg het spoor te volgen.

Bij afwijkende ademhaling bij arbeid wordt er gezocht naar bv een vernauwing ergens in de neusholte en worden de stembanden goed geïnspecteerd (zie ook cornageonderzoek).

Op onderstaande afbeelding is een ethmoidaal hematoom te zien. Dit is een goedaardig gezwel uitgaande van het zeefbeen, waardoor het paard regelmatig een bloedneus krijgt. Het ethmoidaal hematoom is de groen-geelachtige bolvormige structuur met rode vlekjes. De roze uitpuilingen is het zeefbeen.


BRONCHOALVEOLAIRE LAVAGE


Indien het paard langdurig blijft hoesten of uitvloei heeft die mogelijk vanuit de longen komt bestaat de mogelijkheid een longonderzoek te doen, de zogenaamde BAL (broncho-alveolaire-lavage). We brengen dan een speciale katheter (slang) via de neus, tot in de long. Vervolgens wordt een steriel spoelvocht in de longen gebracht. Zoveel mogelijk van dit spoelvocht wordt weer verzameld. Het wordt opgestuurd naar een laboratorium om te worden onderzocht. Hierdoor is het vaak mogelijk een duidelijke diagnose te stellen, een prognose te geven en de juiste behandeling in te (laten) stellen.

Indien uw dierenarts deze aanvullende onderzoeken wil uitvoeren maar zelf de mogelijkheid niet heeft, kunnen wij dit voor u verzorgen. Het uitvoeren van een BAL-spoeling is zowel op de kliniek als (meestal) op stal mogelijk.  Wij zullen bevindingen en uitslagen desgewenst ook bespreken met uw eigen dierenarts.